Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Πως κανω πασχαλινο τσουρεκι

Τεμαχια : 1 μεγαλο τσουρεκι!!

Χρονος προετοιμασιας : 2 ωρες και 30 λεπτα

Χρονος ψησιματος : 45 λεπτα

Για να πιασουμε τη μαγια, διαλυουμε-θρυμματιζουμε τον κυβο μαγιας σε μπολ, προσθετουμε το χλιαρο νερο, και μια κουταλια της σουπας ζαχαρη απο τη συνταγη και αλευρι τοσο ωστε να εχουμε μια αραιη ζυμη (περιπου 150γρ.) Τα ανακατευουμε πολυ καλα. Σκεπαζουμε το μπολ και την αφηνουμε σε ζεστο μερος κοντα σε καλοριφερ ή στο φουρνο τους 50 βαθμους για περιπου 20-30 λεπτα και δεν κουναμε ουτε μετακινουμε το μπολ.

Μετα απο περιπου 20-30 λεπτα θα δουμε οτι εχει ανεβει και στην επιφανεια εχουν σχηματιστει φυσαλιδες. Σε κατσαρολακι, σε πολυ χαμηλη φωτια ή σε μπεν μαρι, λιωνουμε το βουτυρο, προσθετουμε τη ζαχαρη και ανακατευουμε καλα μεχρι να διαλυθει η ζαχαρη. Τοτε ριχνουμε τα αυγα και με συρμα και γρηγορες κινησεις ανακατευουμε καλα.

Προσοχη στη θερμοκρασια των υλικων, η εστια πρεπει να ειναι στο "1"

Σε γουδι χτυπαμε το μαχλεπι, τη μαστιχα και τα σπορακια του κακουλε (το εσωτερικο δηλ) με μια κουταλια της σουπας ζαχαρη (απο τη συνολικη ζαχαρη της συνταγης)

Κοσκινιζουμε το αλευρι σε λεκανη. Προσθετουμε τη μαγια (που εχει γινει πλεον) και το μιγμα αυτο-βουτυρο-ζαχαρη.

Προσθετουμε κακουλε, μαχλεπι, μαστιχα και αρχιζουμε να ζυμωνουμε μεχρι πλεον η ζυμη να μη κολλαει στα χερια.

Ισως χρειαστει να πασπαλισουμε λιγο αλευρι επιπλεον. Σκεπαζουμε το μπολ με τη ζυμη και την αφηνουμε να διπλασιαστει σε ογκο, περιπου 1-1,5 ωρα εαν ειναι σε ζεστο σημειο.

Οταν φουσκωσει η ζυμη τη χωριζουμε σε 3 μερη. Πλαθουμε 3 φυτιλια και τα πλεκουμε σε κοτσιδα. Εδω αν θελουμε μπηγουμε κοκκινα αυγα στην ενωση. Το τοποθετουμε σε λαμαρινα στρωμενη με λαδοκολλα και το σκεπαζουμε παλι για να φουσκωσει και να διπλασιαστει σε ογκο.

Πριν το φουρνισουμε το αλειφουμε με χτυπημενο αυγο και νερο. Εχουμε προθερμανει καλα το φουρνο στους 160-170 βαθμους και το ψηνουμε για 45 λεπτα μεχρι να φουσκωσει καλα και να ροδισει.

Αν θελουμε να γυαλισει, οταν το βγαλουμε απο το φουρνο το αλειφουμε με λιγο βουτυρο. Το τυλιγουμε με μεμβρανη αφου κρυωσει για να μη ξεραθει.

Υλικα :

700 γρ. αλευρι για τσουρεκι

1 κυβο νωπης μαγιας (42 γρ.)

200 γρ. χλιαρο νερο

120 γρ. βουτυρο γαλακτος

180 γρ. ζαχαρη κρυσταλλικη

3 αυγα

1 κουταλακι του γλυκου μαχλεπι

1/2 κουταλακι του γλυκου κακουλε

1 πρεζα μαστιχα


www.adynatizo.gr

www.synergatis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου